Sit jou hart op papier 2018-06-30T10:27:18+00:00

Lapvreugde

Sandrivier, Groot Vet-, Modderrivier … so ry ons al verder en verder van die plaas af. My hart is swaar, want die lang, heilsame Desember vakansie is verby, en ek vat my opgewonde hoërskoolkinders terug koshuis toe. Al die heerlike saamweestye van die afgelope ses weke spoel in my gedagtes rond. Swem met maats, roei op Koolspruit, musiek luister, prente verf, rondry op die plaas met die ou werkersbakkie en piekniek onder ’n soetdoringboom.

En dan ook die lekkerte van saam rokkies maak. In die naaldwerkkamer, so tussendeur die mooi geblomde lappe, gesels ek en my oudste dogter oor die jaar wat voorlê, en ek waarsku maar weer oor al die verkeerde dinge in die lewe en pas op vir verkeerde maats en pas op vir dit en pas op vir dat … Ek is nie by hulle elke dag van die kwartaal om te kyk en raad te gee nie.  “Maar Ma, ons weet al die dinge” verduidelik sy, terwyl sy die laaste soom insit. “Dis soos die lap. Ma se liefde en gebede en raad is in ons lewens ingeweef. Partymaal maak ons foute, dan moet ons die stukwerk lostrek en dit oordoen. Net só in ons lewens. Die rokkie het ons op ’n patroon gesny, en ons patroon is die Bybel waarvolgens ons, ons lewens moet rig.”

My hart word al ligter en ligter, totdat die swaar gewig weg is, en dit plek maak vir volkome dankbaarheid soos wat Dawid sing in sy lied, Lof aan die Skepper: “Here, onse Here, hoe wonderbaar is U Naam oor die ganse aarde”(Psalm 8).

Oppad terug van die stad, is my motor stil, en gebede luid. “Mag God julle (my kinders) toerus met alles wat goed is, sodat julle Sy wil kan doen. Mag Hy deur Jesus Christus in ons tot stand bring wat vir Hom aaneemlik is. Amen.” (Hebreërs 13:2)

Janine Honiball, Ventersburg

God sorg

’n Nuwe maand. Winter het aangebreek, hierdie tyd wat ons toenadering en hitte soek. Snoesige warm komberse. Smeulende kaggels, stomende lafenisse en huiskos. Wollerige handskoene, serpe en sokkies. Edith Sitwell het gesê: “Winter is ’n tyd vir vertroosting, ’n sagte aanraking, vir tuiskoms.”

Maar elke keer wanneer ek die voorregte van winter geniet, neem my hart my na daardie dogtertjie wat deur die strate van die dorp saam met haar ma loop. Sy het ’n dun rokkie aan, met afgeloopte plakkies. Die vlegseltjies in haar hare nie meer netjies nie. Sy moet drafstap om by te hou by die onrustige tree van haar moeder. Die donker nag gooi onheilspellende skaduwees oor die verligte kolletjies van die dorp. Sy is nie bekommerd oor watter slaapstorie sy vanaand gaan lees nie. Nee, sy is bekommerd oor in watter parkie of stegie hulle gaan slaap en uit watter drom haar ontbyt gaan kom.

In my hart bid ek dat die warmte van Jesus se liefde haar soos ’n wolkombers sal omvou en dat die vuur van Sy Heilige Gees haar binneste sal verhit soos ’n stomende koppie soet rooibostee. En terwyl ek luister na die wind se geswoesj deur die takke en die reën se dreun gesang op die dak, hoop ek dat jy kleine dogtertjie, tesame met jou moeder die versorging van die Skepper sal ervaar. God sorg vir die mossies en jý is mos immers meer as ’n ou mossie.

Jaylee Gertse

Foto geneem deur Martin Etsebeth, Hermanus

Liefde is
Liefde is self se dood
met jou op Sy skoot.
Dis eenword met Sy kruis
waar Hy jou selfopoffering wys.
Dis die uitstort van jou tyd
en die koms van Sy Koninkryk.
Soos in die Hemel, so ook op aarde.
Ja, liefde is sonder voorwaarde.
Dit genees en maak heel,
want dis sonder kritiek en oordeel.
Liefde draai die ander wang
en sterf vir eie belang.
Dis om beskikbaar te wees
vir ander en Sy Heilige Gees,
vol medelye se traan
terwyl jy in iemand anders se skoene staan.
Dan sien jy God en sewe kleure
want Liefde is, Liefde is die Here.
Esther, Brisbane (skuilnaam)

My smulpaap-tafel

Met die ontwaking uit my geestelike slaap ontdek ek die wonder en genade van God se tafel wat oorloop van lekkernye. Ek weet nie waar om te vat en waar om te los nie. Ek wil alles hê: Die gawe van genesing, van leering, van ’n woord van kennis, wysheid, die bedieningsveld vir eensames, van kinders in hospitale, van opheffingsprojekte, van die skep van ’n nagskuiling vir ons dorp. Maar nes my aardse pa my sou keer van vergryp aan die dubbeldik-melkskommel, én die creme bruleé, én die sjokolade-mousse-koek, én koekstruif, keer Hemelvader. Hy sê: “Nee. Een bediening op ’n slag. Ek berei jou nog voor vir die ander. Wag en luister. Ek sal jou wys.” Een ding weet ek: Ek wil nie veilig in my bootjie vaar nie. Ek wil op die water loop. Dís waarvoor ek hier is.

Anoniem

Woord van waarheid

Ek is nie ’n skrywer of aspirant-skrywer of digter nie, ek is net ’n gewone mens. Ek is iemand wat baie lief is vir God en ’n gehoorsame lewe handhaaf in Hom. Deur my gehoorsaamheid aan God kan ek Sy stem duidelik hoor en sodoende openbaar Hy geslote dele aan my. Dis inderdaad die rede vir my skrywe aan Lééf. Vir die afgelope 13 jaar geniet ek die tydskrif terdeë en leer ek so baie daaruit en dit maak my passievol om God se openbarings met julle te deel. Ek wil graag twee van die openbarings aan die lesers rig. Ek is ’n maatskaplike werker van professie en kom elke dag te staan voor báie gebroke mense en as hierdie openbarings ’n verskil in enigiemand se lewe kan maak en hul tot genesing kan bring, doen ek dit tot eer van God;

  1. ‘Wanneer ons ’n warm en gesonde hart, siel en verstand het, kan ons ’n gesonde hemel-op-aarde-lewe geniet.’
  2. ‘Word stil voor die Here, sodat die Heilige Gees jou kan lei.’

Mildred Klink

Stuur jou brief of foto aan navrae@leef.co.za