Hartstog

’n Dag in Chicago

Deur Amanda Boonzaaier | Foto’s Amanda & Johann Boonzaaier

’n Enkele dag in dié stad met sy argitektoniese juwele en boomryke strate laat jou hunker na meer.

Die bekende romantiese fliek “Shall we dance” met Richard Gere in die hoofrol kom onwillekeurig in my gedagtes op terwyl ons onderdeur die kollosale industriële-staal treinbrugstrukture, wat bo-oor die besige strate van die middestad van Chicago (die derde grootste stad in die VSA) vleg, stap. ’n Besoek aan die VSA was vir my nog altyd ’n idilliese droom. Toe ek en my man Johann, uit die bloute die geleentheid kry om die sogenaamde “Groot Mere-state” (Great Lake states) saam met Amerikaanse vriende te besoek, het ons dit met albei hande aangegryp. Dit was voorwaar ’n seëning van Bo. Voor ons vertrek het ons baie navorsing gedoen oor die plekke waarheen ons op pad was. Maar die stad, Chicago, het egter dadelik my verbeelding aangegryp.

Argitektoniese ikoon

Kosmopolitaanse Chicago in die staat Illinois, is geleë aan die suid-westelike punt van die Michigan-meer, suid van die Kanadese grens. Na vestiging in 1780 as handelsentrum en militêre basis, het die stad baie vinnig gegroei en is dit in 1837 tot stad verklaar. ’n Groot deel van die stad is egter in 1871 deur ’n brand, wat tot vandag toe bekend staan as The Great Fire, verwoes. Meer as 18 000 geboue is tydens die brand vernietig. Die herstel van die stad na die brand word algemeen beskou as die draaipunt in stadsbeplanning en ontwerp en word Chicago vandag wêreldwyd as ’n argitektoniese ikoon beskou. Hier sien mens die fassinerende kontras tussen ou en nuwe geboue. Chicago het voorwaar uit die as verrys!

Verwonderd stap ons met die besonderse breë sypaadjie van die bekende “The Magnificent Mile” in Michigan Avenue langs en verkyk ons aan die eksklusiewe winkels, restaurante en hotelle wat gewone mense soos ons net in flieks teëkom. Van Bloomingdales tot Tiffany’s, Brook Brothers, Gucci en meer. Tussen die imposante staal en glas “high risers”, besige strate en mense wat haastig op pad is iewers heen (met die tipiese Starbucks-koffie in die hand) word die kontras tussen die historiese ou geboue wat die vuur oorleef het of herstel is na afloop van die brand en die gepaardgaande rustige tuine en spuitfonteine waarin duiwe rondfladder, net verder onderstreep.

‘Verwonderd stap ons met die besonderse breë sypaadjie van die bekende “The Magnificent Mile” in Michigan Avenue langs.’

Besige, breë strate

Met ons besoek is dit somer in Chicago en is die stad hierdie tyd van die jaar ’n gewilde bestemming, nie net vir buitelanders nie, maar ook vir die Amerikaners. Die strate is bedrywig! Dit wemel van toeriste wat besienswaardighede bewonder en besige straatkafeetjies opsoek. Potplante in vensterbanke, beddings langs die sypaadjies en netjiese tuine in die middelmannetjies van die strate, gee ’n warmte en gesellige gevoel aan die stad.

Die Michigan Bridge, ’n reuse-brug gebou van industriële staal, neem ons oor die breë Chicago-rivier wat tussendeur moderne geboue soos die Trump-gebou vloei. Riviertaxi’s vaar rustig op die rivier, gelaai met nuuskierige toeriste wat na gidse luister wat oor luidsprekers van die stad se geskiedenis vertel. Talle brûe bied uitsigte oor die breë promenades wat die rivier omsoom en deur kleurvolle sonsambrele en straat kafeetjies afgerond word.

Vriendelik en spontaan

Ons ervaar die Amerikaners as ’n besondere vriendelike en spontane nasie. Daar word altyd gegroet met ’n hartlike “How are ye doin?” of as ons die vraag vra, geantwoord word met ’n gulhartige “I’m good!”. Daar word nie geskroom om ’n oomblik lank stil te staan en ’n geselsie aan te knoop oor waar jy vandaan kom nie.

En dan natuurlik die kos. Ek self was dol oor Panero’s, ’n kitskoswinkel wat fokus op gesonde wegneemetes soos heerlike volgraanbroodjies en slaai in plaas van die tradisionele ‘hamburger en skyfies’. Dit het ons egter nie gekeer om laatoggend aan ’n sagte varsgebakte oliebol van Dunkin’ Donut te smul nie. Dié bakkerye is op bykans elke straathoek te vind.

Die klem wat hier gelê word op herwinning was vir ons ’n openbaring en moes ons behoorlik kophou om onderskeid te tref tussen al die spesiale afvaldromme vir die plastiekhouers, papier en koeldrankblikke wat oral te siene is.

‘Die Michigan Bridge, ’n reuse-brug gebou van industriële staal, neem ons oor die breë Chicago-rivier wat tussendeur moderne geboue soos die Trump-gebou vloei.’

Blink en modern

Ons staptog lei ons uit die bedrywige strate uit na Millennium Park. Dié indrukwekkende park is in 2000 met die oorgang tot die nuwe millennium geskep. Na ons onsself vermaak het in die vreemde refleksies van die reuse ikoniese boontjievormige spieël-beeldhoustruktuur, alombekend as “The Bean”, word ons begroet met die musiek van ’n lewendige simfonie orkes vanuit die groot Jay Pritzker-opelug amfiteater. By nadere ondersoek, het ons ook ’n enorme groot skerm ontdek, waarop ’n ou swart-en-wit Charlie Chaplin film vertoon tot oud en jonk se vermaak. Nie ver hiervandaan is die interessante Crown Fountain, ’n interaktiewe publieke kunswerk wat bestaan uit twee reuse-vierkantige pilare wat videobeelde vertoon. Water spuit uit die kroon van die pilare en video beelde giet neer op die plaveisel waarna dit dan hersirkuleer word. Hier speel die kinders plesierig rond, terwyl die groot mense naderstaan om hulself in die spuitende water af te koel.

In ’n helderskoon waterkanaal waarin talle muntstukke rondlê (wat waarskynlik vir geluk ingegooi was) sit ons saam met ander besoekers aan die stad om ons moeë voete te lawe. Ons wandeling neem ons hiervandaan verder verby die Art Institute of Chicago en na die lowergroen boomryke Grant Park met sy pragtige Buckingham Fountain, waar musikante besoekers vermaak en ’n verskeidenheid kosstalletjies eg-Amerikaanse disse bedien.

Met sonsondergang

In die somer sak die son in Chicago eers teen tienuur saans. Ons sluit die dag af met ’n rustige skemerwandeling vanaf die groot Monroe Harbour waar luukse bote soos sardientjies in ’n blik vasgemeer lê. Verby die Navy Pier stap ons weswaarts die sonsondergang tegemoet op die besondere breë promenade op die oewer van Lake Michigan, die vierde grootste varswater meer in die wêreld. ’n Besondere atmosfeer heers op die promenade teen die agtergrond van die rooi skemeraand horison, die nimmereindige blou water en mense wat hierdie tyd gebruik om te stap, draf en fiets te ry.

Chicago, ’n stad van kontraste, wat groter, beter en sterker verrys het uit die stof en as van die verlede, troon imposant teen die horison. En weet ons, ’n enkele dag is verseker nie genoeg om dié stad en al sy juwele te ontdek nie.

2018-02-28T21:01:52+00:00