Boekgesprek

Lééf gesels met New York Times-topverkoper-outeur Francine Rivers oor haar jongste boek Die Meesterstuk, ’n splinternuwe liefdesverhaal wat jou herinner dat genade selfs die mees gebroke persoon in ’n onvolmaakte tot ongelooflike meesterstuk kan verander.

Vraag: Meeste van jou verhale is geïnspireer deur vrae of aktuele kwessies waarmee Christene daagliks gekonfronteer word. Wat was die inspirasie agter Die Meesterstuk?

Antwoord: Die vrae wat die projek aan die gang gekry het, het veral vir my te doene gehad met hoe die ervaring van trauma as kind, ’n volwassene se lewe kan beïnvloed. Ons wêreld is vol stukkende mense wat uit gebroke huise en verhoudings kom. Beide hoofkarakters, Grace en Roman, het trauma op hul onderskeie maniere ervaar en elkeen het hul eie en unieke manier ontwikkel om hierdie trauma te verwerk.

Baie maal hou die verlede mense gevange en verhoed dit hulle om aan te beweeg, maar elkeen van ons bly verantwoordelik vir ons keuses. Elkeen van ons moet ook self besluit wie Jesus is. Die antwoord op hierdie vraag is vir my bepalend van hoe jy jou ewigheid gaan deurbring. Maar dit maak ook ’n verskil aan hoe ons elke dag leef en die lewe ervaar. Wanneer daar mishandeling plaasvind, gebeur dit soms dat ’n kind ’n verwronge beeld van God en die lewe ontwikkel.

Vraag: Is daar ’n spesifieke Skrifgedeelte waarop Die Meesterstuk gebaseer is?

Antwoord: Ek was al redelik ver gevorder met die projek voor ek besef het watter Skrifgedeelte God vir my uitwys: Efesiërs 2:1- “want ons is God se handewerk. Hy het ons in ons eenheidsband met Jesus só gemaak dat ons die goeie werke wat Hy vir ons bestem het, kan uitlewe.” Dit is die hart van hierdie boek.

Vraag:  Wat het die navorsing vir die skryf van hierdie roman behels?

Antwoord: Die meeste van my navorsing het te make gehad met die psigologiese patrone van mense wat mishandel is. Dit was nie aangename navorsing om te doen nie en soms selfs hartverskeurend. Dit was baie belangrik dat ek nie mense wat hulself in hierdie situasies bevind het, verkeerd voorstel of verteenwoordig in die boek nie. Ek het heelwat persoonlike gesprekke gehad met ’n vriendin wie nie net ’n sterk gelowige is nie, maar ook ’n geregistreerde berader is. Sy het voorgestel dat ek my karakters as ’n tipe gevallestudie aan ’n groep beraders wat weekliks vergader bekendstel. Hieruit kon ek baie wys word.

Vraag: Jou boeke delf gewoonlik diep in karakters se motiverings en emosies. Kan lesers dieselfde verwag van Die meesterstuk?

Antwoord: Ek glo so. Soms is die sterkste en mees geharde persoon wat jy ken die een wat die stukkendste is. Ons sien gewoonlik net iemand se buitenste front, maar God ken die persoon se hart. Ons sien ook nie altyd God se werk in ons en ander raak nie, maar glo my, Hy is hard aan die werk. Dit is belangrik om nooit ’n persoon te versaak nie. Hou net aan bid. Die seën is dat jy dalk die ontluiking van een van God se meesterstukke kan waarneem en ervaar.

Vraag: Wat wil jy hê moet lesers by die twee hoofkarakters, die geheimsinnige kunstenaar Roman Velasco en sy assistent en enkelma Grace Moore, leer?

Antwoord: Ek dink dit is belangrik dat mense besef dat jy nie iemand op grond van hul uiterlike moet oordeel nie. Wanneer dit vir jou lyk asof iemand nie toeganklik is nie, doen iets van jou kant om kontak te maak – ’n glimlag of vriendelike groet. Gee dan die persoon ruimte en tyd. Wees altyd beleefd en self toeganklik vir ander en wanneer die tyd reg is, kan jy die persoon van Jesus vertel.

Vraag: Roman Velasco is baie anders as enige van die ander manlike karakters in jou boeke. Wat was die grootste uitdaging met die uitbeelding van hierdie karakter?

Antwoord:  Roman is nie net kunstenaar nie, maar ook ’n graffiti-kunstenaar. Dit was regtig vir my ’n uitdaging om meer oor graffiti te leer. Oor die opwinding wat die persoon beleef om dit te doen en om dan daarmee weg te kom. Ek moes ook meer leer oor die terminologie rondom graffiti.  Maar die grootste uitdaging was om te bepaal en weer te gee wat die jong man, Bobby Ray Dean (Roman Velasco), gemotiveer het om graffiti te verf.

Daar is in party dorpe spanne wat daagliks graffiti toeverf. Baie keer is graffiti ’n manier vir bendes en groepe om hulle gebied af te merk en selfs met tye die bewys van ’n oorlog in die kleine wat binne ’n gemeenskap woed. Graffiti-kuns aan die een kant en Roman se eie skilderkuns aan die ander kant word ’n simbool van die oorlog en konflik wat binne hom woed. En dan bring God die twee kante en kunsvorme bymekaar. Dit loop uit op ’n unieke en passievolle reis.

Vraag: Wat wil jy mense oor God se karakter deur hierdie verhaal leer?

Antwoord: Ek wil hê lesers moet weet dat ongeag van wie jy is, waar jy vandaan kom en wat jy dalk in die verlede gedoen het nie; Jesus sal jou altyd aanvaar en God kan en sal jou omvorm tot een van Sy meesterstukke.

Die Meesterstuk deur Francine Rivers word uitgegee deur CUM Christelike Boeke. Bestel jou kopie van Die Meesterstuk by https://www.cumbooks.co.za/die-meesterstuk-sagteband

Boekgesprek met die komplimente van Tyndale House Publishers

2018-02-28T21:58:08+00:00