Sit jou hart op papier 2018-09-30T09:54:10+00:00

Foto Hanneri de Wet

Liefste Lééf

Daar staan ek vanoggend in die winkel en druk die laaste twee Winter 2018- uitgawes soos ’n kind styf teen my bors vas en sê hardop: “Dankie Here”.

Die mense kyk my aan asof ek iets makeer, maar dit maak niks saak nie. Ek was dan al by drie ander winkels op soek na die Lééf, enige uitgawe, omdat Lééf my hart laat sing en ek my Lééf vanoggend nodig het. Ek wil nog ’n ‘heilige boks’ maak, soos my man dit noem.

Sien, ek het die uitgawe wat ek gehad het versnipper: elke mooi prentjie, versie en gesegde, wat my hart geroer het, uitgeknip. Dié plak ek toe mooi op ’n boks wat ek wil gebruik vir my hartsgoeters. Slimjan (dis nou ek), vra nie advies nie. Nee wat, ek plak sommer met die eerste beste gom wat ek in die hande kry. En wat bitter sterk ruik.

Dae lank vra my beterhelfte: “Skat, wat ruik dan nou so?” Ons soek hoog en laag – ons het nie eers ’n kat nie – en na twee dae ruik ek steeds my mooiste heilige boks. Sjoe, dit ruik vreeslik. Ons sit dit buite in die son, ek doop dit met lekkerruik olies, niks werk nie. My boks moet weg. My hart is seer.

Net daar besluit ek dat ek nog een gaan maak, maar vra dié keer vir die liefde van my lewe watter gom ek moet gebruik. Ek koop die boks en die gom. En toe begin die soektog na die Lééf.

Nou wonder julle ook seker hoekom ek toe vanoggend met soveel blydskap twee van dieselfde uitgawes koop? Een om te versnipper en een wat weer en weer gelees kan word. My hartskos.

Dankie Lééf vir die avontuur van Lewe, Lig en Blydskap.

Juanita de Vries, Durbanville

Foto geneem deur Tanya Kirsten

Op die wieke van die wind

Met sneeubedekte bergtoppe wat vinnig verwater in die Klein Karoo-son hou ek ’n dwergarend dop. Die middaguur het gesorg vir ’n warm lugstroom en moeiteloos gly die gevleuelde op. En op. Spiraalgewys. Sierlik.

Ek mymer oor my pogings om God te behaag. (Jy is my geliefde klots dit in my kop.) Ook hoe ek huil om Sy pad vir my te ontdek; om tog net Sy stem hoorbaar te kan verneem. (Ek is oral. Ek Gees is een met joune.)

En skielik hoor ek Hom in die arend: “…maar die wat op die Here vertrou, kry nuwe krag. Hulle vlieg met arendsvlerke” (Jesaja 40:31).

En ek weet ek kan rustig wees. Hy sal my pad aandui op ’n manier wat ek sál raaksien. Moeiteloos. Verrassend duidelik. En met die Heilige Gees onder my vlerke sal ek hoër hoogtes bereik. Alles tot Sy eer.

Anoniem

Voetewas

“En die amptenaar het die manne in die huis van Josef gebring en water aan die broers gegee, en hulle het hulle voete gewas; hy het ook hulle esels voer gegee.” Genesis 43:24

As plaasmense het ons in my kinderdae op die dorp ’n Nagmaalskamer gehad. Doodeenvoudige geriewe. Ons moes in ’n skottel was en oor oorbly-naweke ons so van kop tot voete skoon kry.

In Bybelse tye het mense voete gewas om die stof van die pad af te kry en om verkwik te kon word van die sweet en hitte, nadat hulle myle van een plek na ’n bestemming moes loop.

Vandag nog is ons lewenspad soms hittig en ongemaklik warm. Ons wandel in die verganklikheid en stof van die aarde. Sommige verdien nog daagliks brood in die sweet van hul aangesig. “Voetewas” bly vandag steeds essensieël.

Die waterbad van die Woord staan keer op keer gereed. Jesus het Sy dissipels se voete gewas. Hy, die model-dienskneg, buk vroeg in my dag al deur Sy Gees met ’n rein linnedoek en steek liefdevolle hande na my uit. Hy wil my en jou nog steeds verkwik. Skoon was van vaskleef-stof en sweet. Seep-geurig reinig van onwelriekende houdings wat deur ’n dag opgebou het en kleef. Hy wil steeds elke dissipelkind versorg, skoon was.

Ag, dan pleit ek sommer soos Petrus: “Kom Meester. Reinig nie net my voete nie, maar asseblief tog ook my hande en my hoof!” Hanlie Nel-Smith, Stellenbosch

Foto’s geneem deur Tanya Kirsten

Juweel van ’n mens

Baie dankie! Ek het vanoggend my skildery ontvang (Lééf Herfs 2018 Wen ’n Hanlie Kotzé-skildery). Baie dankie weer vir die voorreg om te kon deelneem.

Ek wil egter net iets met julle deel. Hanlie Kotzé is méér as net ’n kunstenaar – sy is ’n juweel! Sy het soveel moeite gedoen om méér uit te vind omtrent die persoon wat haar skildery gewen het. Sy het ’n spesiale pakkie opgemaak wat nie net uit die skildery uit bestaan het nie, maar met soveel ekstra bederfies. Sy het ’n boek gemaak, spesiaal met my naam op en ook die oulikste sakkie ingevoeg.

Wat haar egter so spesiaal maak, is die feit dat ek haar vertel het dat ek ’n ouma van ’n pragtige dogtertjie is. En kan jy my verbasing glo toe daar selfs vir Ouma se pop ’n spesiale pakkie met lekkers en bederfies ingepak is.

Ek het Hanlie ge-SMS om baie, baie dankie te sê, maar voel sy verdien soveel meer. Wat ’n formidabele vrou, kunstenaar en vriendin in Jesus is sy nie.

My skildery het ’n ereplek gekry. En ek sal dit elke dag bewonder en waardeer.

Marlené Veldman, Vanderbijlpark

Stuur jou brief of foto aan navrae@leef.co.za