Sit jou hart op papier 2019-06-01T15:40:19+00:00

Foto | Hanneri de Wet

Opgedra aan ’n dierbare skoonma

Liewe Ma … Hoe sê ’n mens dankie? Dankie vir só baie deur soveel jare, ’n ganse 26 jaar. As ek vandag by die begin moet begin gaan die begin nog nie eers halfpad klaar wees nie, dan is die tee koud, of die seisoene het alreeds gewissel. Daar is so baie om voor dankie te sê, daarom net een kragtige woordjie met die grootste betekenis – dankie. Dankie, Ma. Dankie vir jou seun wat jy aan my toevertrou het, hom vir my gegee het om lief te hê. Dankie vir die wonderlike ouma wat Ma vir ons twee seuns was. Ma was vir ons so ontsettend baie werd, het my so baie geleer; hoe om kinders in die bos groot te maak, hoe maak mens jou inkopielysies, hoe ry jy op die grondpad, hoe doen ’n mens breiwerk, naaldwerk. Hoe lank ’n hennetjie op haar eiertjies sit voor die kuikens uitbroei, en ook oor tuinmaak. Dankie vir elke plant se naam wat Ma my geleer het. Dat ons te veel ‘faff’ oor die rose en dat ons hulle ‘kill with kindness’. Dankie vir die pragtige tuin! Dit was jou trots en nou ook myne. Jy het altyd gesê dat jou tuin jou redding is en nou is dit ook my redding. Hier is lewe en mooi herinneringe, ’n plek waar jy altyd vir ons sal lewe. Ek het jou voetspore in die klowe van die Baviaansrivier op Belmont gevolg, daar waar jy 36 jaar lank gebly het, en dit aan my gegee het met jou hele hart, dankie daarvoor. Soos die seisoene wissel, so wissel die mens se seisoene ook. Iemand moes die hemel se tuin gaan mooimaak en hulle het geweet Ma is die regte een. Dit sal die mooiste tuin wees, net soos die een wat jy op aarde agter gelaat het. Wéét dat jy hier by ons altyd sal blom as die lente kom. Ons sal jou stem in die wind hoor en weet – Ma is okei en jou hemeltuin blom.

Ria Moolman, Bedford

Foto geneem deur Christine Vosloo

Leeg

Ek is 1 uit 8. Maar eintlik is ons deel van ’n massa 1-uit-8-paartjies wat nie babatjies uit ons eie lywe kan voortbring nie. Dít laat jou wonder oor wie jy is as ’n vrou. Wat maak jou doel dan anders as ander vrouens s’n? ’n Mens bevraagteken die Here se onperfekte, perfekte plan met jou. Na emmers vol trane, sakke geld en talle gebedsonderhandelinge kan ek vandag met vreugde sê: “Halleluja, die stormtyd is verby.” Ek het nie my oplossing of antwoord in ’n positiewe swangerskaptoets gekry nie. Dit is steeds nie in die Goddelike tydsberekening vir ons nie, maar die Here stuur mense oor my pad wat sin gee aan al die hartseer en ’n rede vir my klipperige pad. Ons is soveel vrouens wat die pyn kan deel. Die Here weet beter as beste. Ons is vir Sy plesier geskape en vir waar Hy ons wil gebruik om te skitter in Sy kroon. Dit het jare se innerlike rebellie teen Hom geneem om vrede te maak. Maar Sy genade, geduld en liefde vir my as Sy ‘kind-wat-tantrums gooi’, bly konstant. Ek moet/moes die pad stap om te kan sê: “Ek weet iets van hoe jy voel, ek ken jou voetspore as stukkende, leë en depressiewe vrou”. Elkeen se pad is haar eie. Vandag is ek geseënd om te kan deel wees van jou seer en om jou juk met jou te kan deel, want môre het ek jou weer nodig.

Inge Louw, Piketberg

Foto geneem deur Christine Vosloo

Jesus is
Jesus is rein.
Jesus is rym.
Jesus is die Hemelwoord
wat lied word in mensakkoord.
Jesus maak vry.
Jesus is alles vir my.
Jesus maak alles mooi op Sy tyd.
Jesus is wysheid sonder verwyt.
Jesus is my Vrede en my Vors.
Jesus is my nooit-weer-dors.
Jesus is die hartklop van Vader se bors.
Jesus is die hemel vir my.
My Herder by wie ek altyd wil bly …
Ester, Brisbane (skuilnaam)

Plakkers

 Toe ek vanoggend my roospienk-wieletjietas uithaal vir inpak, merk ek ’n papierplakker wat nog opgesit is toe ek enmy dogter Marga in Chicago geland het. Lughawe-plakkers dra persoonlike inligting oor die eienaar en destinasie van die reisiger. En in my dink onthou ek die storie van Pinkenolsie – ’n klein houtmensie wat in Wemmelsville bly. Die wemmels gee vir mekaar plakkers – die slimmes en talentvolles kry goue sterre, terwyl die lompes en minder begaafdes grys kolle kry.Pinkenolsie is oortrek met grys plakkers. Dit is maar die begin van hierdie mannetjie se hartseer lewe, totdat dit ’n wending neem wanneer hy die houtwerker besoek. Ons gewone mense is ook soms Pinkenolsies. Ander mense kry dit reg om plakkers op ons te sit. Sommige ‘plakkers’ skitter soos sterre – dit roep ‘oulik’ of ‘mooiste’, ‘slimkind’ of ‘kampioen’. Maar rondomwemmels plak ook grys of swart kolle op ’n ander se sielelyf – dan verklaar dit ‘domkop’ of ‘ongewild’ of ‘stadig’ of ‘sukkelmens’. Plakkers is dikwels ongevraagd en onvriendelike hande kan genadeloos raak. ’n Plakkergedaante kan mens gevaarlik trots laat word, of jouwegkruiperig dieper in jou dop laat krimp. Menseplakkers is bepalend omdat dit die binnemens boks as reg of weg. Maar daar’s ’n Houtwerker wat elke Pinkenolsie se plakkers bevrydend kan laat loskom – Hy’s die Skrynwerkerseun van Nasaret. By Hom raak elke bontgeplakte Pinkenols ’n skoongewaste wemmelkind,kolloos, salig plakkerskoon!

 Hanlie Nel-Smith, Stellenbosch

Hoor die uil roep

Waar ek voor my rekenaar sit, wekroep ’n onrustige gekwetter my sinne. Vanuit die buurtuin gewaar ek ’n warboel gefladder in ’n groot boom. Agie-vrou beweeg na buite en beskou die konsternasie, bewus van wat haar voëlkenner-man haar geleer het. Waar voëls onrustig is, is ’n vyand in hul midde. Die vorige dag was ’n swartkopreier hoog in die einste … opportunisties wagtend op voëltjie-prooi wat hom sou misgis met die reikafstand van sy ingetrekte nek. Niks. Uit ’n ander hoek gewaar ek hom. Onverstoord, agter blare. Die Kaapse oor-uil. Met mossies, kwikstertjies, muisvoëls en ’n Janfrederik of twee, rasend om sy kop, gaan haal ek haastig die kamera. Bewyse moet ek hê. Ook geleer by die ekspert, weet ek die hele voël moet in die prentjie wees vir identifikasie … veral die oë, bek en pote. Snel beweeg ek om na die bure se hek waar die skoonste natuurvenster verkry word. Die ‘kliek’ gee ’n duidelike beeld van oranje oë, donkerbruin borsvlekke en groot pote wat hom onderskei van sy boetie, die gevlekte oor-uil. In vroeë oggendure was die kenmerkende dringende ‘hoooo-hoe’ ook vanuit dieselfde rigting gehoor. Ek vergroot die beeld net om seker te maak; Ja. Vyand is in die klein en swakkeres se midde. 

Wees nugter, wees wakker! Julle vyand, die duiwel, loop rond soos ’n brullende leeu, op soek na iemand om te verslind.Bly standvastig in die geloof en staan hom teë. (1Petrus 5:8,9a)

Om aanslae van die bose te eien het ek die gees van onderskeiding nodig en daarom die gebed: “LieweVader en Gees. Gee my die vermoë om met wysheid die leuen van die waarheid te kan onderskei. Ek weet met alledaagse besluite is dit makliker om gevaar te sien want ek het lewenservaring en vriende wat kan raadgee. In my geestelike wêreld kom ek egter te staan teen die Slinkse en moet ek my skild stewig vashou … en weet hoe om te gebruik. Help my om my volle wapenrusting elke oomblik te dra, soos U in Efesiërs 6:14-18 bepaal. Wekroep die gevoel in my om te wil leer; om my te verdiep in U Woord, daaroor te peins en dit biddend te doen, sodat ek by die vaste kos kan uitkom. So het U dit deur Paulus van my gevra in Hebreërs 5:11-14. U is so goed vir my om in Jakobus 1:5 vir my te sê: “Bid en Ek sal jou wysheid gee. Sonder voorbehoud.”

Dankie vir al U uitnodigings en trou. Amen”

Geestelike onderskeiding maak dat ons versoekings en gevaar kan bestry. (Romeine 12:9)

Caro, Oudtshoorn (skuilnaam)

Foto geneem deur Christine Vosloo

Oomblikke vol emosies

Ons lewens loop elk sy eie draaie. Sommiges kronkel meer as ander. Opdraandes verskil. En daarom het ek besluit om nooit meer my opdraandes te vergelyk nie, want elke persoon se pad lyk anders. Wat jy om jou sien is anders as wat ek sien. En wat jy al gesien het, het boonop ook ’n invloed daarop. Daarom veroorsaak oomblikke in ons lewens verskillende emosies by verskillende mense, selfs al blyk die oomblik baie eenders. Soms wanneer ek ’n oomblik beleef wat my hart nie verdra nie, kan ek eenvoudig net nie God se genade beleef nie. Maar soms is ek sterker of het ek geleer om in daardie oomblik God se genade raak te sien. Die vorige keer het ek dalk Sy teenwoordigheid bevraagteken en vrae gevra. Maar dié keer kan ek vir my ’n lekker koppie koffie maak, op die stoep sit, in die takke instaar en na die voëltjies se geluide luister. Dié keer kon ek in ’n oomblik vol emosies, steeds my liefdevolle God sien, ervaar en beleef.

Almitra Barnard, Parys

Stuur jou brief of foto aan navrae@leef.co.za