Sit jou hart op papier 2019-08-01T07:42:28+00:00

Foto | Hanneri de Wet

Oefen

Gister is ek en my maat weer op ons fietse. Maar toe die blaas met Jonkershoek se opdraande moeilik raak, dink ek aan die waarheid wat my man in sy weermag-dae geleer het: “Train hard, fight easy.” Want, weet ek al uit ondervinding, as ons gereeld trap, raak die hyg minder en rol die pedaal beslis makliker.

Nou die dag met ons Comrades-kyk voor die TV gesels ons oor gereedmaak vir dié moordende wedloop. En vertel Marga ons wat sy al alles gelees het omdat sy self ’n hardloper is en meer verstaan. Minstens een toegewyde jaar van voorbereiding is nodig vir ’n ultra, maar beter nog, twee jaar.

Die Bybel praat ook van atlete. Paulus skryf van oefen. En veg. En repeteer.

“Oefen jou in die godsaligheid. Want liggaamlike oefening is van bietjie waarde, maar die godsaligheid is nuttig vir álles, omdat dit die belofte van die teenswoordige en die toekomende lewe het.” 1 Timoteus. 4:7-8

Fiksheid bestaan uit drie elemente, sê die kundiges: spierkrag, soepelheid en kardiovaskulêre (hart en long-) uithouvermoë.

Tyd in die Woord is oefentyd. Tyd in God se troonkamer is geleentheid op die baan. Oomblikke in aanbidding is wanneer geeslonge diep teue neem. Saamwees in gemeentetyd is binnemens-gim. Dít is wanneer onsigbare spiere in taaiheid gebrei en gestrek word tot uithouvermoë vir die maraton van die week wat kom. Waar mens krag ontwikkel vir daardie kere wanneer ’n lewens-wind-van-voor of ’n onverwagse bult my vordering bemoeilik. Waar mens leer lip-byt en in jou oefen stilbly en liefhet as jou menswees eintlik wou vergeld.

En so raak tyd in God se teenwoordigheid die sessies wanneer taaiheid en gô onsigbaar my deel word sodat moeilike ontmoetings met mense of opdraande-omstandighede my saam met Paulus of ’n snor-drilmeester kan laat sekondeer:

Train hard, fight easy!

En algaande kry ek nog ’n tree in my hardloop, of meer nog – ’n stewige trap in my stap …

Hanlie Nel-Smith, Stellenbosch

Foto geneem deur Christine Vosloo

Bruilof te Kana
As die son
se strale
kwyn,
as feesvreugde
verdwyn,
is die
water
daar,
maar
waar
die
wyn?
Maar
die Meester
sê:
Bring
die waterkruike
gou.
Onder
Sy hand
ontspring
water
in
goeie wyn.
Die goeie wyn
gaan
ook nie
tot niet,
as Jesus
Sy bloed
aan die
Kruis vergiet.
Deon Claassen, Oudtshoorn

Opgestaan

Tydens Pinkster noem ons predikant dat Jesus nie gedoen het wat alle dooies doen nie; Hy het nié dood gebly nie.

Is dit nie waartoe die vleeslike in my partykeer neig nie? Ek bly dood terwyl ek veronderstel is om saam met Jesus op te staan.

Jesus het klaar vir al my ellendes en tekortkominge gesterf. … And by His stripes (wounds) we are healed (Isiah 53:5). Ek hoef dus nie meer onder finansiële nood, siektes, werkloosheid, ’n ongelukkige huwelik of slegte verhoudings gebuk te gaan nie. Ook neem ek nie meer woorde aan (in my gedagtes ook) wat teen die beloftes van God is nie, want dit kom nie van God af nie. (Jesaja 54:15-17) Hy het my vry gemaak.

Vrees is ook nie meer my metgesel nie, want For God did not give us a spirit of timidity or cowardice or fear, but [He has given us a spirit] of power and of love and of sound judgement and personal discipline [abilities that result in a calm, well-balanced mind and self-control] 2 Timothy 1:7. Ek moet dus waak teen onrein gedagtes wat soos ’n vasgehaakte grammofoon oor en oor in my gedagtes speel, want dit het ’n invloed op my psigiese en fisiese gesondheid.

Ek is na God se beeld geskape (Genesis 1:26-27) en het Jesus se DNA, omdat ek saam met Hom uit die dood opgestaan het. Ook moet ek my heilig kry en heilig gedra … dus in die Waarheid leef. (1Petrus 1:15-16) Ek moet Woord ken sodat ek elke hooghartige aanval en onrein gedagte kan vernietig. (2 Korintiërs 10:4-5)

Jesus lééf … en ek saam met Hom. Vir seker.

Ons Vader, dankie vir my vrymaking deur u Seun. Help my om op Jesus gefokus te bly sodat ek God Drie-enig kan verheerlik. Dit gaan tog alles om U. Niks om my. Amen.

Caro, Oudtshoorn (skuilnaam)

Foto geneem deur Martin Etsebeth

Gelukspakkie

“Ontspan en dit sal gebeur.”

“Ek ken iemand se iemand wat iemand ken wat net wou opgee, toe gebeur dit.”

“Hulle was besig met aanneming, toe gebeur dit vanself.”

“In die Here se tyd en nie joune nie.”

As ek nog een van dié sinne moes aanhoor …

Asof ons nog nie ontspan het nie, asof ons nie IVF warrior-dames ken wat swanger geraak het nie, asof aanneming ’n vinnige of maklike oplossing is nie. Nee, nee, ek dink nie my Here is ’n moedswillige God nie. Ek reken Sy Vaderhart is net so hartseer saam met Sy hardkoppige kind wat nog nie geleer het om oor te gee nie.

Soms moet mens die harde pad deur die lewe stap om te leer dit wat jy eintlik alreeds weet: Jy is só nie in beheer as wat jy dink nie. Jy weet nié wat beter is vir jouself nie. Die Here het jou vir méér geskape as wat jou aardse gedagtes inhou.

Ek is vandag dankbaar vir die moeilike pad wat my en manlief gebring het tot voor die aannemingskantoor se deur. Nooit, ooit sou ons ’n vinnige (quick fix) oplossing wou hê na jare se sukkel en selfbejammering en seer nie.

Maar ons Hemelse Pappa wat jou seer gesien het en presies weet waardeur jy gaan, het iets beters, die beste, voorberei. Wat ’n besonderse voorreg om een van die waardevolste geskenke van die Here af te kry! ’n Gelukspakkie wat spesiaal vir ons geskape is. Wat ’n wonderlike, opwindende, voel-soos-Krismis-afwagting is dit nie.

Ons is so dankbaar en nederig dat die Here ons gekies het om die pad te stap. Wat ’n voorreg.

Iets wat ek as my kruis gesien het as ’n Sarai, is nou my mooiste Sara-hoofstuk ooit.

Kan nie wag om jou te ontmoet nie, ons kosbare kleinood!

Inge Louw, Piketberg

Roeping en roete

In ʼn preek getitel “Miracles Out of Mistakes” op 4 Februarie 2018 vertel Joel Osteen hoe hy en sy vrou in hul motor ry en begelei word deur hul GPS. Hy het hul bestemming ingetik en die instruksies van die GPS gevolg. Terwyl hulle ry, gee die GPS opdrag dat hy ʼn afrit moet neem, maar hy maak toe ʼn fout en ry verby die afrit. Die GPS het dadelik opgetel dat hy ʼn fout gemaak het, en het bloot die roete herbereken om hom weer op koers na sy bestemming te kry.

Die meeste van ons kan hiermee vereenselwig: hoeveel keer het jy al jou GPS gevolg en ʼn afrit gemis of die verkeerde afdraai geneem? Gewoonlik is die gevolge nie katastrofies nie – jou GPS is geprogrammeer om outomaties te herbereken om jou weer op die regte pad te kry en jou uiteindelik by jou bestemming te bring.

Die vergelyking tussen God en ʼn GPS is al baiemaal gemaak en baie het al verwys na “God’s Positioning System”. As Christene weet ons dat God ons begeleier, rigtingaanwyser, en ons leidsman is – ons weet dat ons Hom moet volg. Wat gebeur egter wanneer ons ʼn afrit mis? Wanneer ons verkeerde keuses maak en, hetsy moedswillig of onwetend, van koers af raak? Hoe gemaak wanneer ons van die weë van God afdwaal?

Osteen stel dit so: “As long as you have gas in your car or battery in your cellphone, its gonna tell you how to get to your destination.” In ons verhouding met God werk dit baie dieselfde: so lank as wat jy Hom kies, jou foute bely en Hom WIL volg, sal Hy aanhou om jou roete te herbereken om jou na jou bestemming of roeping te lei. Die feit dat jy verkeerd afgedraai het, verander nie aan jou eindbestemming nie. Net so kan jou foute, sondes of verkeerde keuses nie verander aan die roeping wat God op jou lewe het nie. Jou eindbestemming bly dieselfde, ongeag die afdraaipaadjies wat jy neem. God, soos jou GPS, is geprogrammeer om menslike foute te hanteer en so lank as wat jy wil volg, sal Hy bly lei.

“God’s calling is irrevocable. That means God is not going to change His mind because you got off course.” sê Osteen. Hoe mooi en bemoedigend is dit nie? God het vir elkeen ʼn roeping en ʼn plan en hy dui vir ons die roete daarheen aan. Partymaal gaan ons egter struikel, ons gaan ʼn afrit mis of in ʼn verkeerde paadjie in draai, maar God sal ons roete herbereken. 1 Johannes 1:9 som die vereiste vir “herberekening” op: “Maar as ons ons sondes bely – Hy is getrou en regverdig, Hy vergewe ons ons sondes en reinig ons van alle ongeregtigheid.” Wanneer ons ons foute opreg bely en na God roep, waarborg Hy dat Hy ons weer op koers sal bring.

Verkeerde draaie gaan dalk ons roete verander, maar nooit ons roeping nie.

Rozeldi Trollip, Randburg

Stuur jou brief of foto aan navrae@leef.co.za