Vra jouself…

Deur Amanda de Lange | Foto Hanneri de Wet

Om skielik weer alleen te wees nadat jy lank in ’n verhouding of huwelik was, is ’n groot aanpassing. Dis belangrik om te sorg dat jy emosioneel gesond is voor jy weer by iemand betrokke raak. Maar hoe weet jy wanneer jy weer gereed is? Beantwoord hierdie drie vrae, sê Amanda de Lange.

1. Mense as pleisters

Die pyn van alleen-wees nadat jy lank gewoond was daaraan om iemand in jou lewe te hê, kan baie groot wees. In hul onkunde mag vriende jou dalk aanraai om so vinnig as moontlik weer iemand in jou lewe te kry sodat daardie persoon jou kan help “vergeet” van jou seer. Maar ander mense is nie pleisters wat jy oor jou eina’s kan plak nie. Hoe lank dink jy gaan dit die pyn wegvat? En wat as die “genesing” wat daardie “pleister” moes bring, nie gebeur nie? Beweeg jy dan aan na die volgende “pleister”? En wat van die moontlike pyn en verwoesting wat jy hierdeur agter jou laat? Strewe eerder daarna om jou seer op ’n gesonde manier te verwerk en te oorkom sodat jy in staat is om ’n funksionele verhouding te hê wat gegrond is op werklike vriendskap en vertroue.

Vra jouself: Hoekom wil ek iemand in my lewe hê? Is dit bloot sodat ek nie alleen hoef te wees nie en van my pyn kan vergeet? As jou antwoord ja is, dink weer en spreek eerder jou hartseer op ’n gesonde manier aan.

2. Vind balans

Mense hanteer hul pyn op verskillende wyses. Party onttrek van hul geliefdes en lek hul wonde in isolasie. Ander kan dit nie uitstaan om alleen te wees nie en omring hulle so dikwels moontlik met soveel mense as moontlik. Nie een van hierdie twee uiterstes is gesond nie. Dis belangrik om op jou eie te kan wees en dis belangrik om tussen mense te kan wees. Die kuns is om daardie plek van balans te vind waar jy sosiaal gesond kan funksioneer.

Vra jouself: Waar is ek op hierdie skaal? Leef ek in afsondering? Of, aan die ander punt van die skaal: Is ek te bang om alleen te wees? ’n “Te veel” van enige van hierdie twee uiterstes is ongesond. Werk daaraan om ’n gesonde balans te vind.

3. Fokus op genesing

Op hierdie reis waarop jy nou is, het jy verskeie keuses. Een daarvan is waarop jy jou fokus gaan plaas. Gaan jy jou aandag vestig op jou pyn of op jou proses van genesing? Dis natuurlik om tydens jou genesingsproses steeds bewus te wees van die seer wat jou gebroke verhouding of huwelik meegebring het, maar die belangrike ding is om nie daarin vas te val nie. Dit gebeur só maklik. Een gedagte lei na ’n volgende en ’n volgende en voor jy jou oë uitvee, is jy vasgevang in ’n moeras van seer. Doen wat Paulus ons in Romeine 12:2 aanmoedig om te doen: “… word verander deur die vernuwing van julle gemoed …” Hoe doen jy dit? Die antwoord is in 2 Korintiërs 10:5: ons moet “… elke gedagte gevange neem tot die gehoorsaamheid aan Christus”. Wanneer jy kies om jou fokus te plaas op jou proses van genesing eerder as op die pyn van die verlede, gebeur wonderwerke en die genesingsproses vorder vinniger.

Vra jouself: Waar is my fokus? Is ek vasgevang in my pyn of doelgerig besig om my genesing na te streef? Die antwoord op hierdie vraag sal jou help om die regte doelwitte na te streef.

Amanda de Lange is ’n veranderingstrateeg, meester-lewensafrigter en spreker. Kontak haar by 0846090344 of stuur ’n e-pos na amanda.dlange@gmail.com.

2018-02-28T20:51:27+00:00