Lééf gesond

Gesond in en om die huis

Deur Christine Ferreira | Foto Hanneri de Wet

Het jy al ooit daaraan gedink? Goeie gesondheidsorg begin tuis…

Is jou medisynekassie in orde?

Wanneer het jy laas na jou gesin se medisynekabinet gekyk? Om gereeld voorraad op te neem van dit wat in jul huis beskikbaar is, is belangrik aangesien minder ernstig siektes en beserings met medikasie wat oor die toonbank by jou apteker gekoop kan word, tuis behandel kan word.

Vir baie is die badkamer die gewildste plek om medisyne te stoor. Dis gerieflik en meestal buite bereik van die kinders. Maar hou in gedagte dat die vogvlakke in dié vertrek meestal hoër is as in die res van die huis. ’n Laai in ’n kas in jou slaapkamer of selfs die kombuis is ’n baie beter opsie. Dit is belangrik om medisyne in ’n droë en koel omgewing te bêre. Dit is ook baie belangrik dat alle medikasie te alle tye buite bereik van kleiner kinders is.

Wat behoort in ’n medisynekassie te wees?

Dit is noodsaaklik om jou medisynekassie gereeld na te gaan. Gooi medisyne uit as jy nie meer weet waarvoor jy dit moet gebruik nie. Kyk na die vervaldatum en gooi alles weg wat reeds verval het of binnekort verval. Vra jou apteker waar jy van ou medikasie ontslae kan raak. Hy of sy weet waar dit veilig en wettig is. Maak skoon, gooi uit en vul aan wat nodig is.

Maak seker dat jou medisynekassie die volgende medikasie bevat:

Pyn en koors

 • Pynstillers
 • ’n Termometer
 • ’n Pynverligtingsroom of jel
 • Warm en koue ‘kompresse’

Hoes, verkoue en seer kele

 • Hoesmedisyne
 • Dekongestiemiddel
 • Sproei en suigtablette vir ’n seer keel
 • ’n Smeer vir die bors

Allergieë en veluitslag

 • ’n Anti-histamien
 • Oogdruppels
 • ’n Room of vloeimiddel teen jeuk

Maag- en spysverteringsprobleme

 • Anti-diarree medikasie
 • ’n Teensuurmiddel
 • ’n Lakseermiddel
 • Medikasie teen naarheid
 • ’n Hidreermiddel wat mondelings geneem word

Snye, krapmerke en brandwonde

 • Antiseptiese sproei of room
 • Verbande, gaas, kleefband en brandskilde
 • ’n Room of vloeimiddel vir brandwonde
 • Elastiese verbande

Baba’s en kleuters

 • ’n Nasale aspirator
 • Dekongestiemiddel vir die aspirator
 • Termometer
 • Koliekmedikasie
 • Medikasie vir pyn en koors
 • Sout (saline) druppels

Ander

 • Petroleumjellie
 • Skêr en doringtangetjie
 • Haakspelde
 • Pleisters in verskillende groottes
 • Steriele weggooi-handskoene
 • Steriele oogverbande
 • Gedistilleerde water
 • Wattedoekies
 • Oordruppels
 • Sonblok SBF 30 of hoër
 • Probiotikum

Onthou dit is wys om jou apteker te raadpleeg oor die korrekte medikasie vir jou en jou gesin. Vir meer inligting oor effektiewe selfsorg, besoek www.selfcare247.co.za.

Bekyk jou matras

Hoewel dit nie ongewoon is om ’n slapelose nag te beleef nie, moet slaap-versteurende kwale soos rugpyn en slaaploosheid nie ligtelik opgeneem word nie; kroniese slaaploosheid word gekoppel aan hartsiektes- en depressie en kan selfs lewensverwagting verlaag.

As jy onlangs besoek afgelê het by jou terapeut of huisdokter, medisyne voorgeskryf is, jou dieet aangepas het, gereeld oefening doen en nie meer smiddae en saans koffie drink nie, en nog steeds nie die verlangde agt ure slaap nie, lê die probleem dalk by jou matras.

“As jy soggens wakker word met lyfseer- of styfheid, of geslaap het maar nie uitgerus voel nie, is dit jou matras wat jou nie die gemak en ondersteuning bied wat dit moet nie,” sê Donovan Everitt, eienaar van Kaapstadse matrasonderneming Attica Beds.

Dit is onvermydelik dat ’n matras binne die eerste ses tot 24 maande effe uitgedien raak. Wanneer ’n matras egter tot so ’n mate uitgedien raak dat die oppervlak daarvan oneweredig is, is dit ’n teken dat die struktuur van die matras begin meegee.

’n Uitgediende matras kan selfs tot veluitslag en jeukerigheid lei as gevolg van die samepakking van ’n ongesonde hoeveelheid bakterieë en bedmiete. As jou matras snaaks begin ruik of mufkolle wys, behoort jy onmiddellik daarvan ontslae te raak. Moenie toelaat dat jou matras ’n gesondheidsrisiko word nie.

2018-02-28T21:29:45+00:00