“Here, leer ons bid, soos Johannes ook sy volgelinge geleer het.” Lukas 11:1

Dis vir my ironies dat Jesus vir ons geleer het hoe om te bid, maar ons weier om so te bid! Ja, toe die dissipels Jesus vra om hulle te leer bid, sê Hy “bid so” en leer hulle toe (wat ons noem) die Ons Vader. Die Ons Vader is werklikwaar Jesus se “kursus” oor gebed! Dis geweldig diep – dit leer ons alles wat ons van gebed moet weet – maar as Protestante bid ons dit feitlik nooit nie. Ons weier! “Ons bid nie vaste gebede nie, dankie – ons bid net uit die hart uit!” Ai, en wat ons beskou as ’n “vrye gebed” is dikwels mý gebed in mý woorde vir mý sake. Dan glo ons dis meer geestelik só!

Jesus se lering oor gebed is so anders as die manier waarop ons bid! Hy leer ons byvoorbeeld die volgende, let op: Gebed begin by God, nie by onsself nie. Die helfte van ons gebed gaan eintlik oor Sy lof en eer, Sy koninkryk en Sy wil! Eers agterna gaan dit oor ons eie behoefte. Wat materiële dinge betref sê Jesus ’n enkele basiese versoek is goed genoeg. Ons groot behoefte, volgens Hom, is eerder geestelik: ons moet veral bid vir die sondes en versoekings in ons lewe (en teen die werk van die vyand). Dan moet ons vra dat ons verhoudings reg sal wees: met God en met ander.

Ja, ons mag maar die Ons Vader bid – nét soos dit staan, met intensie. Dis presies wat Jesus bedoel het!

‘Jesus se gebed omvat die somtotaal van godsdiens en moraal.’ Arthur Wellesley

Besoek www.jimileroux.com en skryf gratis in vir Jimi le Roux se daaglikse oordenkings.

2018-02-28T22:13:54+00:00