Boekuittreksel

Erfenis van liefde

Deur Karen Kingsbury

Dekades gelede was Johan en Elizabeth Baxter die hoofkarakters van ’n liefdesverhaal wat steeds ’n rol speel in die lewens van hul volwasse kinders en kleinkinders. Tog ken min van hulle die presiese details van daardie storie wat hulle bymekaar gebring het.

Cole, Ashley Baxter Blake se oudste seun, moet ’n familiegeskiedenisprojek doen vir sy Engelse klas. Hy besluit om sy oupa, John Baxter, te ondervra oor sy en Elizabeth se liefdesverhaal soveel jare gelede. John is aanvanklik huiwerig en onseker of hy die krag het vir die hartseer wat dit dalk mag meebring – veral aangesien hy intussen weer getroud is. Tog stem hy in en laat toe dat sy gedagtes na plekke gaan waar hy dit in dekades nie gewaag het nie.

Terselfdertyd verwerk die Baxters se familievriend Cody Coleman sy verbreekte verlowing met Andy Ellison. Hy is vasbeslote om aan te beweeg, maar ’n toevallige ontmoeting laat hom van plan verander. Kan Cody vir Andi oorreed om weer te probeer, of is dit tyd om finaal te groet?

Erfenis van liefde deur Karen Kingsbury word deur Struik Christian Media uitgegee.

Uittreksel

Liefste John,

Ek kan nie glo dit gebeur nie.

Elke oggend, elke dag dink ek net aan jou. Waar jy is en wat jy ’n miljoen myl van my af doen. Ek onthou hoe dit gevoel het om jou hand vas te hou, om veilig in jou omhelsing te staan.

Maar nou . . . nou wonder ek of ek jou ooit weer gaan sien. Ek moet glo hierdie brief sal jou bereik. Met elke asemteug asem ek jou in. Wanneer ek aan die slaap raak, is jy daar in my drome. Ek is hier. Ek wag vir jou.

Al my liefde vir ewig.

Elizabeth

My liefste Elizabeth,

Ek het niks van jou gehoor nie. Nie ’n telefoonoproep of ’n brief nie. Niks om vir my te sê waar jy is of hoe dit met jou gaan en of jy hierdie aaklige situasie oorleef nie. Die blote gedagte maak my naar. Ek verlang van elke sonop tot elke sononder net meer na jou.

Ek ken jou. Ek weet jy dink nog steeds aan ons. Ek moet dit glo, anders sal ek nie die krag hê om aan te hou asemhaal nie. Onthou dit asseblief. Ek probeer. Ek wil weer by jou uitkom en ek sal dit op een of ander manier regkry. Dit maak nie saak hoe lank dit neem nie, ek gaan jou kom haal, Elizabeth.

Ek het jou liewer as die lewe.

John

***

John staan by die kombuistoonbank, besig om die rooiste rooi soetrissies uit te kies wat hy nog gesien het. “Dié Indiana-soetrissies is waarlik pragtig.”

Elaine, wat besig is om die skottelgoedwasser vol te pak, kyk op en glimlag vir hom. “Dis darem heerlik, nè?”

“Om soetrissies te koop?” Hy knipoog vir haar.

“Ja, dit ook.” Sy lag. “Maar om ’n slag tyd te hê om mark toe te gaan. Tyd om slaai te maak. Die stadiger pas van ons lewe.”

“Ek weet, ek trek sommer jou been.” Hy droog sy hande aan ’n papierhanddoek af en stap na haar toe. Hy glip sy arms om haar middel. “Ja. Dit is vir my ook heerlik. Veral met jou aan my sy.”

Hulle kyk diep in mekaar se oë. Al is hulle hoe gesond, weet hulle hierdie tydperk kan nie vir altyd duur nie. Hy is dankbaar dat sy hul tyd saam net soveel waardeer soos hy.

Voordat John verder oor hul planne vir aandete kan praat, lui sy selfoon. Hy spoor dit op en antwoord na die tweede lui. “Hallo?”

“Oupa! Ek is bly ek kry jou! … Ek en Ma trek nou net hier by die skool weg en ons het gewonder of julle by die huis is. Kan ons gou kom kuier? Net vir ’n paar minute. Ek wil Oupa ’n groot guns vra.”

***

Tien minute later sit hulle almal in die sitkamer. Cole val met die deur in die huis. “Oukei, dit sal nie lank vat nie.” Hy grawe in sy rugsak en haal ’n wit koevert uit. “Ons doen ’n klastaak in Geskiedenis. ’n Soort erfenisprojek. Waar ons vandaan kom, wie ons voorouers was. Stories uit die verlede. Dié soort ding.”

John skuif effens rond op sy stoel. “Klink interessant.”

“En nou die dag” – Cole haal ’n klein vierkantige foto’tjie uit die koevert – “kom ek toe hierop af.” Hy draai die foto om sodat hulle dit kan sien. “En ek weet presies waaroor ek my projek wil doen.”

John se hart bokspring. Dit is ’n foto van sy eerste vrou, Elizabeth. Sy sit op hulle ou wit rusbank, terwyl die oggendson sag op haar mooi bruin hare skyn. In haar arms hou sy die slapende tweejarige Cole vas.

John voel Elaine se oë op hom rus. ’n Paar sekondes later staan sy op en glimlag vir hulle. “Ek gaan maak gou klaar in die kombuis. Cole . . . Ashley, sien julle Saterdagaand.”

In die verbygaan druk sy John se skouer. Dan is sy weg.

Cole voel die veranderde atmosfeer in die vertrek aan. Hy kyk na sy ma en toe na John. “Is iets fout?”

“Nee, glad nie.” John verstaan nou hoekom Ashley so huiwerig gelyk het met die aankoms. Hy ontmoet haar blik en Ashley trek haar skouers skaars merkbaar op. John kyk weer na Cole. “Ek . . . ek moet net . . . Om die waarheid te sê, Cole, ek het daardie foto jare laas gesien.”

Cole druk deur. “Ouma het dit een Kersfees vir my gegee toe ek nog klein was. Daar’s ’n boodskap agterop: ‘Ek is lief vir jou, Cole. Nou en vir altyd.” Hy kyk weer daarna. “Sy’t so rustig gelyk. Daar was iets in haar oë.” Sy blik ontmoet John s’n. “Ek onthou haar nie eintlik nie.” Hy aarsel. “Ek wens ek het.”

“Ja.” Ashley kyk van Cole na John. “Ek het vir Cole vertel van julle twee se interessante liefdesverhaal. Dat nie een van ons vandag hier sou gewees het as dit nie was vir wat destyds tussen sy oupa en ouma gebeur het nie.”

John knik. Hy haal weer normaal asem, maar sy hart klop nog steeds vinniger. Hy sal graag eers die saak met Elaine wil bespreek. As sy nie gemaklik voel met Cole se projek nie, sal hy die seun in ’n ander rigting moet stuur. Iets soos John se ervarings as jong dokter, of John se oupa wat in die Tweede Wêreldoorlog geveg het en een van die helde van Iwo Jima was.

Enigiets behalwe sy en Elizabeth se liefdesverhaal.

Wen!
Twee gelukkige lesers kan elk ’n kopie van Erfenis van liefde deur Karen Kingsbury wen. Stuur ’n epos met jou naam en kontakdetails aan navrae@leef.co.za saam met die antwoord op hierdie vraag: Deur wie word hierdie boek uitgegee?
2017-12-01T10:37:09+00:00